Translate  

Inloggen  Bezoekersteller  

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterVandaag8
mod_vvisit_counterGisteren196
mod_vvisit_counterDeze week1768
mod_vvisit_counterVorige week669
mod_vvisit_counterDeze maand1824
mod_vvisit_counterVorige maand2807
mod_vvisit_counterTotaal1092965

1e keer NPO St. Quentin

1e keer NPO St. Quentin

Henri van der Linde -Sint Jansklooster (NL) 1e NPO St Quentin afdeling 11 van ca 12.000 duiven

Een feestelijker ambiance kon men zich niet wensen! Tijdens het jaarlijkse bloemencorso een NPO vlucht winnen. Dat overkwam op zaterdag 21 augustus j.l. de 43 jarige Henri van der Linde uit Sint Jansklooster.

Henri en Marianne van der Linde met de kinderen Andrew en Lianne.

Sint Jansklooster ligt in de kop van Overijssel en staat samen met Vollenhove bekend om hun jaarlijkse bloemencorso, wat ieder jaar weer veel volk op de been brengt. Het vlieghok van Henri staat als het ware met de rug tegen de feesttent aan, maar de duiven schijnen er totaal geen last van te hebben.  Vanwege de staartwind verwachtte Henri zaterdagmorgen al vroeg duiven. Al voor elven zat hij op post. Het duurde hem eigenlijk al wat te lang toen om rond 11.15 uur recht uit het westen plotseling een duif boven het hok kwam. Hij maakte een slag in de rondte en viel op de ren. ‘Vooruit erin jongen’ zei Henri en de vogel liep direct over de antenne. Het blijkt de NL 10-4223414 te zijn, een blauwe duivin. Tijd van constatering: 11.14.45 uur, wat op een afstand van 368,017 km. een snelheid van 1.637,342 mpm. betekent. In de club ‘Flevopost’ in Vollenhove blijkt het de eerste melding te zijn. Met 43 duiven in de strijd duurt het tot 11.20 uur tot de tweede duif komt, maar daarna volgen de aankomsten zich in hoog tempo op. Uiteindelijk winnen 23 jonge duiven hun prijs. Rond kwart over vier die middag verschijnt de toptien van Afdeling Friesland’96 op Teletekst. En ja bovenaan op plaats één staat Henri van der Linde uit Sint Jansklooster, die daarmee alweer zijn derde NPO zege en twaalfde Teletekstnotering binnen haalt! Henri, al jarenlang in ploegen werkzaam op een melkfabriek in Rouveen, hoort het goede nieuws die middag in het klubhuis in Vollenhove en doet direct, zoals hij dat zo mooi zegt ‘een slag in’. En natuurlijk bleef het daar nog lang gezellig!

Henri van der Linde zit vanaf 1980 in de duivensport en behoort zeker de laatste jaren tot de top van Afdeling Friesland’96. Enkele fraaie hoogtepunten zijn: 1e Asduif Natoer WHZB 2006 – 1e NPO Blois Afdeling 11 2007 – 1e Generaal O.A. ACG 9 2008 – 1e Kampioen Jong Friese Fondclub Oost 2008 – 1e Generaal A. ACG 9 2009 – 1e Kampioen Eendaagse Fond Friese Fondclub Oost 2009 – 2e en 3e Asduif Afdeling 11 in 2009 – 3e NPO Blois Afdeling 11 2010 en dan nu 1e NPO St. Quentin Afdeling 11. Met nog één vlucht te gaan staat Henri ook dit jaar weer bij de eerste kampioenen Generaal in de Afdeling 11. Zijn basisduiven komen van Frits Boersma, Wolvega – Jacob Poortvliet, Surhuizum en Edwin van der Linde, Zwartsluis. Dagfond vindt men hier in Sint Jansklooster de mooiste discipline, maar ook het jonge duivenspel ligt Henri wel. Dit jaar werd er met 50 jonge duiven gestart en na 6 vluchten zijn er daar nu nog 45 van over. De oude duiven werden met kerst gekoppeld ( twee weken eerder dan normaal om zodoende meer tijd te hebben de jonge garde op te leren).  Vanaf eind maart werden ze 8 weken verduisterd. Er wordt niet bijgelicht. Alle jonge duiven zitten in één hok. ‘Lekker laten aanrommelen, probeer zo weinig mogelijk last van stress op je jonge duiven te krijgen’ aldus Henri. Tien keer leerde hij de jonge duiven zelf op tot max. Harderwijk. Tijdens de eerste vluchten werd er doordeweeks één keer opgeleerd, nu gebeurt dat niet meer. De voeding is een Junior mengeling en komt van Wielink, IJsselmuiden. Voor het seizoen een kuur B.S. tegen het geel en bij twee nachten mand eveneens een dag B.S. ter ontsmetting. Bovendien een dag voor het inkorven Orni Speciaal.Verder een paramixo en pokkenenting van dierenarts Harrie Arts uit Staphorst. Zoals gezegd de jonge garde presteert ook dit seizoen buitengewoon. Op zes vluchten werden 281 duiven ingemand, die samen 141 prijzen behaalden. In de tussenstand Jong staat Henri 1e in ACG 9. Het vlieghok is een tuinhok van 9 bij 2 m. en bestaat uit vier afdelingen. Voor het hok zitten rennen, waar de jonge duiven overdag veel in zitten. Belangrijk is de steun van zijn vrouw Marianne en zoon Andrew bij de verzorging van de duiven. In verband met zijn ploegendienst nemen zij dagelijks één verzorgingsbeurt voor hun rekening. Het leuke is dat zoon Andrew steeds meer aardigheid in de duiven krijgt en dat doet een vader natuurlijk goed.   

NL 10-4223414 van Henri van der Linde uit St. Jansklooster. 1e NPO Afdeling Friesland’96 van ca. 12.000 duiven.

De winnende duif
is een prachtige blauwe duivin, die drie weken op nest werd gespeeld en in de week voor St. Quentin van het nest was afgelopen. Samen met haar doffer trof ze net de voorbereiding voor een nieuw broedsel. Ze is zeer oplettend en wil niet graag in de hand genomen worden. Voor St. Quentin behaalde ze 3 prijzen: 16e van 385 d. – 91e van 1.566 d. en 226e van 2.135 duiven. Haar vader is de NL 98-2480223, rechtstreeks Wim Klaverstijn Jr. Dit is een zuivere Gaby Vandenabeele duif uit één van de beste kweekparen van Wim. De moeder is de NL 08-4207836, afkomstig van sportvriend Edwin van der Linde uit Zwartsluis. Zij komt uit ‘Korssie’ van Adrie Kors, Steenwijkerwold en ‘Lady Hennie’ van Henk Marsman, Zwartsluis. Deze duivin vloog in 2007 een 1e NPO Chantilly Afdeling 11 tegen 13.160 duiven.  Een prachtige afstamming derhalve!
Duivensport is in huize Van der Linde een echte gezinssport. Iedereen leeft mee en helpt waar dat nodig is. Prachtig als je zo samen plezier aan een hobby kunt beleven.
Nogmaals allemaal van harte proficiat gewenst!

van Eikenhorst Gerrit - 07/09/2010

  

Duiven
© 2021 - Henri van der Linde
   
| vrijdag, 06. augustus 2021 || Administratie login |